روشهای مختلفی برای استحصال انرژی خورشیدی وجود دارد که در طی این مقاله به معرفی تعدادی از این روشها میپردازیم.
نیروگاه سهموی خطی
نیروگاههای حرارتی خورشیدی از نوع سیستم کلکتـور سهموی خطـی شامل ردیفهای موازی و طولانی از متمرکزکنندهها میباشد. بخش متمرکزکننده شامل سطوح انعکاسـی سهموی است که از جنس آیینههای شیشهای میباشند و روی یک سازه نگهدارنده قرار میگیرند. دریافتکننده انرژی شامل لولههای جاذب استوانهای شکل با پوشش انتخابی هستند که به وسیله شیشه پیرکس پوشانده میشوند و در طول خط کانونی قرار میگیرند. بخش دریافتکننده در قسمتهای انتهایی روی دو تکیهگاه قرار گرفتهاند که این مجموعه روی تیرکهای اصلی سازه سوار است. سیستم ردیابی در این دستگاهها تک محوره بوده و ردیابی خورشید از شرق به غرب بر روی تک محور دورانی انجام میگیرد به گونهای که پرتوهای خورشیدی در تمام مدت ردیابی بر روی لولههای جذب کننده کانونی میشوند. یک سیال انتقال حرارت، به طور مشخص روغن، در دمای بیش از 400 درجه سانتیگراد از میان لولههای جاذب در جریان میباشد و روغن داغ در مبدلهای حرارتی، آب را به بخار تبدیل میکند و بخار فوق داغ طی سیکل رانکین از توربین و ژنراتور انرژی الکتریکی تولید میکند.
نیروگاه دریافتکننده مرکزی
نیروگاه حرارتی خورشیدی از نوع برج دریافتکننده مرکزی با متمرکز نمودن پرتوهای تابش خورشید روی برج دریافتکننده، انرژی الکتریکی تولید میکنند. این سیستم از مجموعهای از آینهها که هر یک بطور جداگانه خورشید را ردیابی میکنند، تشکیل شده است. تعداد این آینهها در یک نیروگاه به صدها و هزاران عدد میرسد که هلیوستات نامیده میشوند. سطوح متمرکزکننده طوری تنظیم میشود که همواره پرتوها را روی دریافتکننده ثابتی که همان برج مرکزی است منعکس کنند.
نیروگاه دیش استرلینگ
موتورهای استرلینگ، موتورهای گرما- کاری هستند که حرارت را تبدیل به جنبش میکنند و نسبت به موتور بنزینی و دیزلی کارآیی بیشتری دارند. امروزه چنین موتورهایی برای موردهای خاص استفاده میشوند. موتورهای استرلینگ از چرخه استرلینگ استفاده میکنند که با چرخههای استفاده شده در موتورهای احتراق داخلی متفاوت است. چرخه استرلینگ از یک منبع حرارتی خارجی مانند بنزین، انرژی خورشیدی یا گازهای بیومس استفاده میکند و هیچ احتراقی داخل سیلندرهای موتور رخ نمیدهد. برای تأمین انرژی مورد نیاز این موتور از یک دیش منعکس کننده استفاده میشود. این دیش انرژی حرارتی خورشید را مستقیما به روی موتور منعکس میکند و موتور شروع به تولید برق میکند.